FAQ om rekurs og frist for søgsmål
Bemærk: Gælder afgørelser truffet 1. juli 2024 eller senere.
Hvis du ikke er tilfreds med AES' afgørelse, som vedrører en ulykke sket eller erhvervssygdom anmeldt den 1. juli 2024 eller senere, skal du klage over afgørelsen til Ankestyrelsen.
Hvis du efterfølgende ikke er enig i Ankestyrelsens afgørelse, kan du indbringe Ankestyrelsens afgørelse til domstolene. Der indføres en frist for, hvornår du senest skal have indbragt Ankestyrelsens afgørelse for domstolene.
Find svar
Hvad betyder de nye søgsmålsfrister?
De nye søgsmålsfrister betyder, at tilskadekomne eller efterladte skal have anlagt sag ved domstolene inden 12 måneder efter, at Ankestyrelsen har truffet sin afgørelse.
Samme krav gælder for Forsikringsselskaber, bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Tillægspension, arbejdsgivere, Forsikring & Pension og Garantifonden for skadesforsikringsselskaber. Her er fristen dog 6 måneder.
Hvilke sager gælder søgsmålsfristen for?
Søgsmålsfristen gælder for afgørelser truffet efter arbejdsskadesikringsloven, hvor ulykken er sket eller erhvervssygdommen er anmeldt den 1. juli 2024 eller senere.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er utilfreds med AES’ afgørelse?
Hvis du er utilfreds med en afgørelse fra AES, som vedrører en ulykke sket eller en erhvervssygdom anmeldt den 1. juli 2024 eller senere, skal du have udnyttet klageadgangen til Ankestyrelsen, før du kan indbringe sagen for domstolene.
Hvis du efterfølgende ikke er tilfreds med Ankestyrelsens afgørelse, er det Ankestyrelsens afgørelse, som du kan indbringe for domstolene.
Der er ansøgt om fri proces hos Civilstyrelsen, og det er derfor svært at nå søgsmålsfristen. Hvad skal man gøre?
Hvis der er ansøgt om fri proces hos Civilstyrelsen, er der mulighed for at anmode dem om, at ansøgningen hastebehandles, hvis der er en frist, der skal overholdes - fx en søgsmålsfrist.
Civilstyrelsen vil i almindelighed nå at behandle sagen inden tidspunktet for hovedforhandlingen eller fristens udløb, hvis forudsætningerne for hastebehandling fortsat er til stede, og der ikke er særlige omstændigheder i den konkrete sag.
Kan sagen indbringes for domstolene, hvis søgsmålsfristen ikke er overholdt?
Nej, hvis du overskrider søgsmålsfristen, kan sagen ikke indbringes for domstolene.
Kan AES’ afgørelse indbringes for domstolene?
Nej, AES’ afgørelser kan ikke indbringes for domstolene, hvis afgørelsen vedrører en sag, hvor ulykken er sket eller erhvervssygdommen er anmeldt den 1. juli 2024 eller senere.
Afgørelser fra AES, hvor ulykken er sket eller erhvervssygdommen er anmeldt før den 1. juli 2024 kan fortsat indbringes for domstolene.