Arbejdsskadestyrelsens Praksis nr. 2007-02
Udsendt: 20. september 2007
Emne
Beregningspraksis når forsikringsselskabet anker (værdisikring ved opsættende anke)
Nøgleord
Erstatning - Godtgørelse - Beregning - Rente - Anke
Generelt
Når forsikringsselskabet anker, har det opsættende virkning. Det indebærer, at forsikringsselskabet ikke har pligt til at udbetale erstatning eller godtgørelse, før afgørelsen er genvurderet i Arbejdsskadestyrelsen eller prøvet i Ankestyrelsen.
Hidtidig praksis
For at værdisikre erstatning og godtgørelse når forsikringsselskabet anker, har Arbejdsskadestyrelsen derfor hidtil beregnet den erstatning eller godtgørelse, som har skullet udbetales efter genvurderingen eller afgørelsen fra Ankestyrelsen, i det seneste, aktuelle reguleringsniveau. Det vil sige det reguleringsniveau, der var gældende på datoen for Arbejdsskadestyrelsens nye afgørelse efter genvurdering eller det reguleringsniveau, der var gældende på datoen for Arbejdsskadestyrelsens efterfølgende underretning til parterne om de erstatningsmæssige konsekvenser af Ankestyrelsens afgørelse.
Beregningen er foretaget uanset om erstatningen eller godtgørelsen blev nedsat, forblev uændret eller blev forhøjet efter genvurderingen eller afgørelsen fra Ankestyrelsen og uanset om erstatningen eller godtgørelsen helt eller delvist tidligere er udbetalt af forsikringsselskabet.
Den hidtidige praksis er nærmere beskrevet i Arbejdsskadestyrelsens brev af 30. september 1999 til forsikringsselskaberne m.fl.
Hvis forsikringsselskabet anker og samtidig tilbageholder erstatning eller godtgørelse, som efter Arbejdsskadestyrelsens genvurdering eller Ankestyrelsens senere afgørelse skal udbetales, har forsikringsselskabet pligt til at betale renter af de tilbageholdte beløb, jævnfør § 26, stk. 3 i (seneste) lov om arbejdsskadesikring.
Hvis erstatningen eller godtgørelsen nedsættes, skal selskabet betale renter af den del af det nedsatte beløb, der ikke er udbetalt. Hvis erstatningen eller godtgørelsen er uændret (Ankestyrelsen tiltræder), skal selskabet betale renter af den del af det oprindelige beløb, der ikke er udbetalt. Hvis erstatningen eller godtgørelsen forhøjes, skal selskabet betale renter af den del af det oprindelige beløb, der ikke er udbetalt. Selve forhøjelsen af erstatnings- eller godtgørelsesbeløbet skal ikke forrentes. Renterne beregnes fra udløbet af arbejdsskadelovens betalingsfrister og frem til betaling sker.
Med den hidtidige beregningspraksis kan det forekomme, at tilskadekomne eller efterladte får værdisikret erstatning og godtgørelse to gange i forbindelse med en anke fra forsikringsselskabet. Dels gennem en opregulering af erstatnings- og godtgørelsesbeløb til det seneste, aktuelle reguleringsniveau og dels gennem renter af (den del af) det oprindelige erstatnings- og godtgørelsesbeløb, der ikke er kommet til udbetaling ved forsikringsselskabets anke.
Ny praksis
Arbejdsskadestyrelsen ændrer derfor nu praksis ved beregning af erstatninger og godtgørelser, når forsikringsselskabet anker.
Fremover beregner Arbejdsskadestyrelsen kun erstatning eller godtgørelse på ny i forbindelse med en anke fra forsikringsselskabet, hvis Arbejdsskadestyrelsen eller Ankestyrelsen efterfølgende forhøjer eller nedsætter den tilkendte erstatning eller godtgørelse.
Hvis Arbejdsskadestyrelsen eller Ankestyrelsen forhøjer erstatning eller godtgørelse, underretter Arbejdsskadestyrelsen kun om forhøjelsen af erstatningen eller godtgørelsen, der beregnes idet seneste, aktuelle reguleringsniveau. Det skyldes, at det beløb, hvormed erstatningen eller godtgørelsen forhøjes, ikke forrentes efter arbejdsskadelovens § 26, stk. 3. En værdisikring af forhøjelsen af erstatningen eller godtgørelsen, kan derfor kun finde sted gennem opregulering. Den erstatning eller godtgørelse, der allerede er tilkendt ved Arbejdsskadestyrelsens (ankede) afgørelse, beregne sikke på ny i aktuelt reguleringsniveau. Det skyldes, at dette beløb værdisikres gennem modtagerens krav på renter i fald udbetaling fra forsikringsselskabet ikke har fundet sted.
Hvis Arbejdsskadestyrelsen eller Ankestyrelsen nedsætter erstatning eller godtgørelse, underretter Arbejdsskadestyrelsen om det fulde, nedsatte beløb i den regulering, der var gældende på datoen for Arbejdsskadestyrelsens ankede afgørelse. Den del af dette beløb, der ikke er udbetalt af forsikringsselskabet i forbindelse med anken, værdisikres gennem modtagerens krav på renter af beløbet.
Hvis Ankestyrelsen tiltræder Arbejdsskadestyrelsens afgørelse om erstatning eller godtgørelse, vil Arbejdsskadestyrelsen ikke foretage sig yderligere. Den del af erstatnings- eller godtgørelsesbeløbet, der ikke er udbetalt af forsikringsselskabet i forbindelse med anken, værdisikres gennem modtagerens krav på renter af beløbet.
Hvis Ankestyrelsen hjemviser Arbejdsskadestyrelsens afgørelse om erstatning eller godtgørelse til fornyet afgørelse, vil Arbejdsskadestyrelsen ikke foretage sig yderligere (før Arbejdsskadestyrelsen træffer fornyet afgørelse i sagen). Når Ankestyrelsen hjemviser, er udgangspunktet, at Arbejdsskadestyrelsens ankede afgørelse annulleres. Ankestyrelsen kan dog tillægge hjemvisningsafgørelsen en anden betydning, for eksempel at Arbejdsskadestyrelsens ankede afgørelse står ved magt, indtil Arbejdsskadestyrelsen træffer ny afgørelse. Hvis Ankestyrelsens hjemvisning annullerer Arbejdsskadestyrelsens afgørelse, har tilskadekomne eller efterladte ikke ret til erstatning eller godtgørelse og der er herefter ikke grundlag for at værdisikre erstatning eller godtgørelse, hverken gennem opregulering eller forrentning. Hvis Arbejdsskadestyrelsens ankede afgørelse har virkning, indtil Arbejdsskadestyrelsen træffer ny afgørelse, har tilskadekomne eller efterladte krav på renter, hvis udbetaling fra forsikringsselskabet ikke har fundet sted.
Den ny praksis for beregning af erstatning og godtgørelse, når forsikringsselskabet anker, vedrører et relativt begrænset antal sager på årsbasis. Praksis for beregning af renter af ikke-udbetalte beløb er uændret.
Den ny beregningspraksis indføres for alle afgørelser efter genvurdering, der træffes 20. september 2007 og senere samt alle underretninger til parterne om de erstatningsmæssige konsekvenser af Ankestyrelsens afgørelser, der udsendes 20. september 2007 og senere.
Nedenfor er angivet eksempler på den ny praksis for beregning af erstatninger og godtgørelser, når forsikringsselskabet anker.
Eksempel 1: Forsikringsselskabet anker og udbetaler ikke. Erstatningen forhøjes.
Skade indtrådt 10. marts 2006. Årsløn: 396.000 kr.
- Afgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen den 4. december 2006: Erstatning for 25% erhvervsevnetab som kapitalbeløb. Kapitalbeløbet udgør 736.310 kr. (i 2006-regulering).
- Selskabet anker og tilbageholder hele beløbet.
- Den 5. april 2007 ændrer Ankestyrelsen afgørelsen. Erhvervsevnetabet forhøjes til 35% med erstatning som kapitalbeløb.
- Den 16. april 2007 underretter Arbejdsskadestyrelsen om konsekvenserne af Ankestyrelsens afgørelse. Kapitalbeløbet for yderligere 10% erhvervsevnetab udgør 302.440 kr. (i 2007-regulering).
- Den 2. maj 2007 udbetaler selskabet summen af beløbene 736.310 kr. og 302.440 kr., i alt 1.038.750 kr.
Selskabet skal forrente kapitalbeløbet 736.310 kr. fra udløbet af lovens betalingsfrist i forhold til afgørelsen af 4. december 2006 og frem til betaling sker.
Eksempel 2: Forsikringsselskabet anker og udbetaler delvist. Erstatningen forhøjes.
Som eksempel 1, men
- Selskabet anker og udbetaler et beløb på 441.786 kr. (indenfor betalingsfristen), der svarer til selskabets vurdering af erhvervsevnetabet (15%).
- Den 5. april 2007 ændrer Ankestyrelsen afgørelsen. Erhvervsevnetabet forhøjes til 35% med erstatning som kapitalbeløb.
- Den 16. april 2007 underretter Arbejdsskadestyrelsen om konsekvenserne af Ankestyrelsens afgørelse. Kapitalbeløbet for yderligere 10% erhvervsevnetab udgør 302.440 kr. (i 2007-regulering).
- Den 2. maj 2007 udbetaler selskabet summen af beløbene 736.310 kr. og 302.440 kr. med fradrag af forskuddet på 441.786 kr., i alt 596.964 kr.
Selskabet skal forrente restbeløbet (736.310 – 441.786) kr.=294.524 kr. fra udløbet af lovens betalingsfrist i forhold til afgørelsen af 4. december 2006 og frem til betaling sker.
Eksempel 3: Forsikringsselskabet anker og udbetaler ikke. Erstatningen nedsættes.
Skade indtrådt 23. januar 2006. Årsløn: 275.000 kr.
- Afgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen den 5. oktober 2006: Erstatning for 35% erhvervsevnetab som kapitalbeløb. Kapitalbeløbet udgør 715.857 kr. (i 2006-regulering).
- Selskabet anker og tilbageholder hele beløbet.
- Den 5. februar 2007 ændrer Ankestyrelsen afgørelsen. Erhvervsevnetabet nedsættes til 30% med erstatning som kapitalbeløb.
- Den 13. februar 2007 underretter Arbejdsskadestyrelsen om konsekvenserne af Ankestyrelsens afgørelse. Kapitalbeløbet for 30% erhvervsevnetab udgør 613.591 kr. (i 2006-regulering).
- Den 19. februar 2007 udbetaler selskabet beløbet 613.591 kr.
Selskabet skal forrente kapitalbeløbet 613.591 kr. fra udløbet af lovens betalingsfrist i forhold til afgørelsen af 5. oktober 2006 og frem til betaling sker.
Eksempel 4: Forsikringsselskabet anker og udbetaler ikke. Erstatningen ændres ikke (Ankestyrelsen tiltræder).
Skade indtrådt 3. februar 2006. Årsløn: 300.000 kr.
- Afgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen den 15. november 2006: Erstatning for 40% erhvervsevnetab som kapitalbeløb. Kapitalbeløbet udgør 892.496 kr. (i 2006-regulering).
- Selskabet anker og tilbageholder hele beløbet.
- Den 29. marts 2007 tiltræder Ankestyrelsen afgørelsen.
- Den 2. april 2007 udbetaler selskabet beløbet 892.496 kr.
Arbejdsskadestyrelsen foretager sig ikke yderligere. Der sker ikke omberegning af kapitalbeløbet. Selskabet skal forrente kapitalbeløbet 892.496 kr. fra udløbet af lovens betalingsfrist i forhold til afgørelsen af 15. november 2006 og frem til betaling sker.