Anerkendelse af hudkræft i fingrene hos sygehjælper
Tilskadekomne havde i mere end 30 år arbejdet som sygehjælper ved røntgenoptagelser på et sygehus. I mere end halvdelen af arbejdstiden opholdt hun sig på undersøgelsesstuen under røntgenoptagelserne og hjalp næsten dagligt med at fastholde patienter på lejet under optagelserne. Hun bar blyforklæde, men hænderne var altid ubeskyttede under røntgenoptagelserne. Et par år efter, at hun var ophørt med dette arbejde, udviklede hun hudkræft på højre hånds 3. og 4. finger af typen pladecellekarcinom. Hun fik senere amputeret begge fingre. Der blev siden konstateret lokaliseret spredning af svulsten til andre fingre og til den ene hæl samt til livmoderhalsen og muligvis til lungerne. En ekspertvurdering fra en overlæge og forskningschef i Kræftens Bekæmpelse vurderede, at det var overvejende sandsynligt, at hudkræften var forårsaget af de mange års udsættelse for en stor dosis røntgenstråler.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at hudkræften i højre hånds fingre i overvejende grad var forårsaget af arbejdet. Årsagen var, at der havde været tale om en stor udsættelse for røntgenstråler dagligt og i mange år, der øger risikoen for at udvikle hudkræft væsentligt. Der var også lagt vægt på, at sygdommen primært var opstået på hænderne, der havde været ubeskyttede under strålingen.
Ved vurderingen af godtgørelse for mén har Arbejdsskadestyrelsen efter praksis vurderet, om de øvrige forekomster af kræft har kunnet anses for at være en følge af den anerkendte hudkræft (den primære kræft) i det omfang det har kunnet dokumenteres, at de andre kræft-forekomster skyldtes den anerkendte hudkræft som følge af cellespredning.