Anerkendelse af brystkræft hos sygeplejerske
En 60-årig sygeplejerske fik konstateret højresidig brystkræft. Hun fik ved en operation fjernet brystet og fik senere stråle- og antihormonbehandling. Før sygdommen havde hun arbejdet som sygeplejerske på forskellige sygehus i over 30 år, hvor hun i 29 år havde haft nattevagter flere gange om ugen.
Af en ny udredningsrapport, bestilt af Arbejdsskadestyrelsen via Arbejdsmiljøforskningsfonden, som blev drøftet i 2007, fremgik det, at dokumentationen for en sammenhæng mellem brystkræft og natarbejde samlet set er begrænset, men at der var en vis dokumentation for, at natarbejde mindst 1 gang om ugen i mindst 20-30 år øger risikoen for at få brystkræft. Arbejdsskadestyrelsen havde desuden i forbindelse med en række sager om brystkræft efter natarbejde indhentet en ekspertvurdering fra en forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, som vurderede, at der var en overvejende sandsynlig sammenhæng mellem udvikling af brystkræft og natarbejde mindst en gang om ugen i mindst 20 år, når der ikke var væsentlige konkurrerende faktorer for sygdommen. Sådanne faktorer kunne være lang tids hormonbehandling op til sygdomsstart eller påviste medfødte mutationer i to gener BRCA1 og BRCA2, der er kendt for at øge risikoen for brystkræft betydeligt. Det fremgik også af vurderingen, at brystkræft hos kvinder med omkring 4.000 ny tilfælde årligt er en meget stærkt voksende kræftsygdom i Danmark, der nu udgør næsten 25 procent af alle kræfttilfælde hos kvinder. En del af tilfældene synes at skylde en kræftfremkaldende virkning af det kvindelige kønshormon østrogen, som kvinden selv danner i kroppen. Risikoen for brystkræft falder målbart, når østrogenindholdet i blodet falder, for eksempel ved sen alder for første menstruation eller ved tidlig overgangsalder. Risikoen reduceres også som følge af en eller flere graviditeter, især hvis den første graviditet sker i en tidlig alder. Brug af kønshormoner (p-piller og hormonbehandling mod overgangsalder) øger derimod risikoen. Den negative effekt falder dog allerede få år efter, at hormonbehandlingen er ophørt. Desuden er et dagligt, moderat alkoholforbrug sat i forbindelse med brystkræft, ligesom udsættelse for ioniserende stråling (røntgenstråler og gammastråler) øger risikoen. Størstedelen af tilfældene skyldes dog forhold, der er dårligt kortlagte eller ukendte. I denne kategori hører regelmæssigt og langvarigt arbejde om natten, der mistænkes for at øge risikoen. Tobaksrygning menes ikke at øge risikoen.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygeplejerskens højresidige brystkræft i overvejende grad var forårsaget af natarbejde flere gange om ugen i 29 år. Udvalget lagde vægt på, at arbejde om natten (mellem kl. 23-06) i mindst 20-30 år og mindst 1 gang om ugen i overvejende grad øger risikoen for at udvikle brystkræft.