Anerkendelse af biceps- og skuldertendinit hos fabriksarbejder

Tilskadekomne udviklede smerter i højre skulder og fik ved en ortopædkirurgisk undersøgelse konstateret tendinit (betændelseslignende forandringer) i højre skulders biceps- og supraspinatussene. Hun havde i godt 20 år været ansat som fabriksarbejder på en fabrik, der fremstillede håndsave. I de første 13 år, var hun beskæftiget med manuel svejsning og ved et skruebord, hvor hun ikke havde stor belastning af skulderen. I 7 år op til sygdommens start var hun beskæftiget med den samme funktion som før i hver anden uge. Hver anden uge arbejdede hun med at fylde savklinger og håndtag på en maskine. Dette indebar mange daglige løft af 11-12 kilo tunge bundter og kasser. Løftene var akavede for skuldrene, og en stor del af dem foregik i 60 graders højde eller mere, hvor hun skulle vende og tippe kasserne.

Sagen kunne ikke anerkendes efter fortegnelsen, da skulderbelastningerne ikke havde fundet sted dagligt, men kun hver anden uge. Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at biceps- og skuldertendinitten i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som fabriksarbejder, hvor hun igennem 7 år hver anden uge havde været beskæftiget med skulderbelastende arbejde, herunder tunge og høje løft, ved påfyldning af håndtag og savklinger på maskine, der øgede risikoen for at udvikle sygdom i skulder og overarm.

Anerkendelse af irritation af bursa og forkalkning af skulderens supraspinatussene hos  tarmrenser
Tilskadekomne havde arbejdet som tarmrenser på et slagteri i over 20 år, da han udviklede smerter i højre skulder. Undersøgelser viste en forkalkning omkring højre skulders supraspinatussene og en fortykket slimsæk (bursitis) i skulderen. Ved en operation blev forkalkningen og bursitten fjernet, og man foretog en pladsskabende operation. Tarmrenseren havde i de seneste 20 år udelukkende pudset fedtender. Han stod ved et bord, hvor han tog de cirka 1,3 meter lange fedtender fra et kar og hængte dem op på en kødkrog i hovedhøjde. Han holdt kniven i højre hånd med armene løftet til cirka hovedhøjde, hvorefter han skar hinder, fedt og kirtler fra. Derefter trak han med højre hånd det afpudsede materiale af fedtenden med en kraftfuld bevægelse i overarmen.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tarmrenserens irritation af en slimsæk (bursit) og en forkalkning af supraspinatussenen i overvejende grad var forårsaget af arbejdet. Grunden var, at tarmrenseren havde pudset fedtender, hvor han i en stor del af arbejdstiden havde holdt højre overarm højt løftet og tillige havde haft kraftfulde gentagne bevægelser i overarmen, hvilket øger risikoen for at udvikle bursitis og forkalkning i en skuldersene.