Afvisning af depression pædagog

Tilskadekomne havde siden 2001 arbejdet som pædagog ved en afdeling med børn med store kontaktforstyrrelser, DAMP og udadreagerende adfærd. I maj 2005 udviklede tilskadekomne en depression. Det meste af 2005 arbejdede tilskadekomne med vikarer. Tilskadekomne oplevede, at børnene smadrede ting og kunne være truende, og at der var fare for seksuelle overgreb mod de mindre børn. Fra omkring august-september 2005 blev personalet pålagt at føre ekstra tilsyn med børn og unge. Arbejdsgiver kunne ikke komme med uddybende kommentarer til arbejdsbeskrivelsen. Der var en rapport fra Arbejdstilsynet vedrørende forholdene på arbejdspladsen.

Et flertal i Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af de påvirkninger, tilskadekomne var udsat for som pædagog. Selv om tilskadekomne i arbejdet med udadreagerende børn og unge oplevede et generelt højt arbejdspres og mangel på fastansat personale, så kunne arbejdet ikke generelt anses for at være karakteriseret af hyppige og meget vanskelige deadlines.

Flertallet i udvalget vurderede, at de episoder, hvor tilskadekomne oplevede fare for seksuelle overgreb mellem institutionens drenge, og hvor tilskadekomne følte ansvar for at holde øje med mulige overgreb og forhindre disse i at ske, ikke i sig selv kunne anses for at have været tilstrækkelige til at forårsage den psykiske sygdom. Det indgik i flertallets vurdering, at hele personalet, og ikke kun tilskadekomne, blev opfordret til at holde øje med den mulige fare for seksuelle overgreb og hindre disse i at ske.

Flertallet i udvalget lagde ved vurderingen særlig vægt på, at tilskadekomnes psykiske gener debuterede allerede inden, flere af de belastende episoder fandt sted. Selv om der generelt var problemer på arbejdspladsen, så var der ikke udelukkende eller overvejende grad dokumenteret en tidsmæssig sammenhæng mellem de generelle problemer og udviklingen af tilskadekomnes psykiske sygdom.

Et mindretal bestående af LO og FTF vurderede, at depressionen i overvejende grad var forårsaget af de belastninger, som tilskadekomne var udsat for på arbejdet. Disse medlemmer af udvalget vurderede, at belastningen på arbejdet var af et tilstrækkeligt omfang til at forårsage depressionen.