Afvisning af lymfekræft hos produktionsmedarbejder efter udsættelse for styren
Afvisning af lymfekræft (non-Hodgkins lymfom) hos produktionsmedarbejder efter udsættelse for styren.
Tilskadekomne havde igennem 30 år forskelligt arbejde, blandt andet som montør og truckfører. I en periode på cirka 2 år arbejdede han i en virksomhed, som fremstillede vindmøller. Hans arbejde bestod i gelcoating af vinger med polyester-styren, montering af injektionsrør og slanger samt limning og afrivning af folie. Under produktion af vinger blev alle hulrum i glasvæv og balsatræ fyldt op med polyester og hærder, og limningen foregik med sprøjteudlægning af 160 til 180 liter lim per vinge. Ved denne opgave blev der anvendt motordrevet filtermaske.
Der blev på arbejdspladsen foretaget målinger, der viste en betydelig styreneksponering ved blandt andet afrivning af folie og limning med niveauer på 50 til 75 procent af grænseværdien. Derudover forekom der i produktionshallen i forbindelse med gelcoating niveauer på op til 2 gange grænseværdien for styren. Tilskadekomne anvendte overtræksdragt og værnemidler i forbindelse med håndtering af flydende polyestermateriale, men kun i den sidste del af ansættelsen.
Kort efter ophør med dette arbejde fik tilskadekomne konstateret lymfekræft (non- Hodgkins lymfom).
Et flertal i Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af lymfekræft ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af arbejdet som produktionsmedarbejder på en vindmøllefabrik. Begrundelsen var, at sammenhængen mellem udsættelse for styren og udviklingen af non-Hodgkins lymfom ikke er tilstrækkeligt dokumenteret.
Et mindretal bestående af LO (Landsorganisationen i Danmark) vurderede, at sygdommen i overvejende grad var forårsaget af arbejdet. Mindretallet vurderede, at det var tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenteret, at der er sammenhæng mellem udsættelse for styren og udvikling af non-Hodgkins lymfom.
Behandlet på møde i november 2011.