Afvisning af kronisk lymfatisk leukæmi hos specialarbejder
Tilskadekomne havde i 30 år arbejdet som jord- og betonarbejder og asfaltarbejder. Han arbejdede derefter som rørtekniker, primært med opmuring af brønde. I sammenlagt 12 måneder i løbet af 13 års ansættelse arbejdede han med strømpeforing af kloakrør, hvor han forsynede gamle kloakrør med en indvendig foring af polyesterfiber belagt med polyurethan. I forbindelse med hærdningsprocessen var der tale om kortere perioder med udsættelse for styren i meget lave koncentrationer målt som et gennemsnit over arbejdsdagen. Der forekom dog meget kortvarige perioder med spidsbelastninger i forbindelse med hærdningsprocessen, hvor der var en meget høj koncentration af styren. Arbejdet foregik i fri luft, og der blev derfor generelt ikke anvendt åndedrætsværn.
Arbejdsskadestyrelsen havde indhentet en ekspertvurdering fra overlæge Jørgen H. Olsen, Kræftens Bekæmpelse. Heraf fremgik blandt andet, at der ikke var en sandsynlig årsagsmæssig sammenhæng mellem erhvervsmæssig eksponering for styren og kronisk lymfatisk leukæmi.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at der ikke er medicinsk dokumentation for, at sygdommen kronisk lymfatisk leukæmi generelt set kan skyldes udsættelse for styren.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede desuden, at sygdommen i form af kronisk lymfatisk leukæmi ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af tilskadekomnes arbejde som specialarbejder, hvor han havde været beskæftiget med opmuring af brønde og strømpeforing af kloakrør. Årsagen var, at sammenhængen mellem udsættelse for styren og udviklingen af kronisk lymfatisk leukæmi ikke var tilstrækkeligt dokumenteret. Der havde desuden efter udvalgets vurdering ikke været tale om andre, relevante arbejdsmæssige påvirkninger.
Behandlet på møde i december 2011.