Anerkendelse af nyrebetændelse hos sandblæser
Tilskadekomne arbejdede som sandblæser og maler i 33 år. Arbejdet bestod i sandblæsning og maling af blandt andet olietanke, benzintanke, store jernkonstruktioner som skibe, bygningsstål og skorstene. I 25 procent af arbejdstiden udførte tilskadekomne sandblæsning, mens de resterende 75 procent af arbejdstiden blev brugt på maleropgaver, tilrigning af arbejdspladsen, og oprydning, herunder manuel fjernelse af sand efter sandblæsning.
Til sandblæsning blev der overvejende brugt vasket kvartssand. Sandet blev hældt op i en 200 kilos beholder. Når der var sandblæst, lagde der sig et fint lag støv, og der var en betydelig mængde svævestøv. Tilskadekomne anvendte i alle årene friskluftforsynet åndedrætsværn.. I halvdelen af arbejdsårene var han støvet til hele vejen ind på kroppen ved arbejdsdagens ophør, men derefter blev der anvendt fulddragt.
Tilskadekomne blev også udsat for støv, når sandet skulle fjernes efter sandblæsning. I de første cirka 20 år af ansættelsen blev sandet skovlet manuelt uden brug af åndedrætsværn eller med brug af almindelig filtermaske. Derefter blev sandet fjernet med sug, og tilskadekomne var herefter kun udsat for støv under færden uden maske i et område, hvor der havde været sandblæst.
Tilskadekomne udviklede symptomer på tiltagende nyresvigt, og der blev stillet diagnosen immunologisk udløst nyrebetændelse (ANCA-positiv glomerulonefritis).
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af immunologisk udløst nyrebetændelse i udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som sandblæser. Begrundelsen var, at tilskadekomne i sit arbejde som sandblæser havde været udsat for kvartsstøv i et omfang, som medførte øget risiko for udvikling af sygdommen.
Behandlet på møde i september 2011.