Afvisning af blærekræft hos grafiker

Tilskadekomne fik konstateret blærekræft i 2008. Han havde i 47 år arbejdet som litograf og havde været udsat for kemiske stoffer, herunder for organiske opløsningsmidler, lakker, et aromatisk amin (anilin), trykkerifarver og væsker til fotofremkaldning.  

Arbejdsskadestyrelsen havde bedt forskningschef og overlæge Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse om en ekspertudtalelse. Jørgen H. Olsen udtalte, at organiske opløsningsmidler er godt undersøgte i forhold til kræftrisiko, og at det er konstateret, at der ikke foreligger risikoforøgelser for blærekræft. Anilin, som tilskadekomne arbejdede med i de første år som litograf, er ikke sat i forbindelse med blærekræft. Et forholdsvist stort antal undersøgelser af personer, som i perioden efter 2. verdenskrig har været beskæftiget ved trykkeriarbejde, giver samlet set ikke holdepunkter for, at nuværende eller historiske eksponeringer med sikkerhed øger risikoen for blærekræft i faget. Det kan dog ikke udelukkes, at der foreligger en mindre overrisiko for blærekræft blandt personer med livslang beskæftigelse som trykkeriarbejdere. Tilskadekomne havde imidlertid haft et begrænset ophold i trykkerimiljøet på cirka én dag per uge i samlet 32 år, svarende til 4-5 års heltidsansættelse. Tilskadekomne var forhenværende ryger, men det samlede tobaksforbrug var beskedent og var derfor relateret til en risikoforøgelse for blærekræft i størrelsesordenen 1,1-1,3.  

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af blærekræft ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af arbejdet som litograf. Årsagen var, at tilskadekomne ikke havde været udsat for kemiske stoffer i et omfang, som gav en forøget risiko for udvikling af blærekræft. Selvom det ikke kunne udelukkes, at udsættelse for disse stoffer medførte en mindre overrisiko for blærekræft blandt personer med livslang beskæftigelse som trykkeriarbejdere, lagde udvalget vægt på, at tilskadekomne som litograf havde haft et begrænset ophold i trykkerimiljøet. Desuden lagde udvalget vægt på, at tilskadekomne ikke siden 1992 havde været udsat for stoffer, som kunne give en risiko for udvikling af blærekræft.

Behandlet på møde i februar 2012.