Anerkendelse af klejnsmed med modermærkekræft i næsehulen
Tilskadekomne havde gennem en periode på omkring 25 år dagligt været beskæftiget med elektrodesvejsning og derved eksponeret for ultraviolet stråling på ubeskyttede kropsdele. Under arbejdet havde han ikke altid anvendt svejseskærm, men havde i perioder anvendt håndholdt skærm eller svejsebriller, ligesom han havde arbejdet sammen med andre svejsere i de samme rum.
Arbejdsskadestyrelsen havde bedt forskningschef og overlæge Jørgen H Olsen fra Kræftens Bekæmpelse om en ekspertudtalelse til belysning af årsagssammenhængen mellem udsættelsen for ultraviolet stråling og modermærkekræften i næsehulen.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af modermærkekræft i næsehulen i overvejende grad er forårsaget af hans arbejde som smed og svejser. Årsagen var, at han som smed gennem mange år havde udført svejsning i rustfrit stål og aluminium, hvor han oftest havde arbejdet uden beskyttelse af ansigtet og dermed havde været udsat for store mængder af ultraviolet stråling. Denne stråling havde efter udvalgets vurdering et sådan omfang, at den i overvejende grad havde forårsaget modermærkekræft i næsehulen. Derudover lagde udvalget vægt på, at Jørgen H. Olsen efter gennemgang af sagen og den videnskabelige litteratur på området fandt det overvejende sandsynligt, at sygdommen var forårsaget af den erhvervsmæssige eksponering for ultraviolet stråling under arbejdet som svejser.
Behandlet på møde i april 2012.