Anerkendelse af kroniske lænderygsmerter hos en tømrer
Tilskadekomne havde fra 1973 arbejdet som tømrer, med varierende arbejdsopgaver hos mange forskellige arbejdsgivere, med mindre perioder af arbejdsløshed. Der var tale om tømrerarbejde med blandt andet tagkonstruktioner, plade- og vinduesmontering, hvor den daglige løftemængde lå mellem 5 og 10 tons, og med varierende løft over skulderhøjde, løft ud fra kroppen, tunge løft over 100 kilo og gentagne løft svarende til omkring 1 gang i minuttet.
Tilskadekomne havde ifølge lægejournaler periodevise rygsmerter fra 1993 og kroniske lænderygsmerter fra 2004. I speciallægeerklæringen fra 2011 blev der stillet diagnoserne kroniske lænderygsmerter og degenerative forandringer i hele ryggen.
Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af kroniske lænderygsmerter i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som tømrer. Det indgik i vurderingen, at arbejdsfunktionerne som tømrer havde medført rygbelastende løftearbejde i et omfang, der var tilstrækkeligt til at forårsage kroniske lænderygsmerter. Udvalget lagde vægt på, at der var en særdeles lang periode med rygbelastende arbejde, ligesom meget af arbejdet foregik i akavede arbejdsstillinger samtidig med en daglig løftemængde på mellem 5 og 10 tons. Udvalget vurderede, at de degenerative forandringer ikke var årsag til, at de kroniske rygsmerter opstod i 2004.
Behandlet på udvalgsmøde i september 2013.