Anerkendelse af depression hos en social og sundhedsassistent

Anerkendelse af depression hos en social og sundhedsassistent der havde været udsat for vold og trusler fra voksne retspsykiatriske patienter

Tilskadekomne har arbejdet på retspsykiatriske afdelinger i en længere årrække, og har jævnligt var udsat for vold og trusler fra de udadreagerende patienter. Tilskadekomne har haft svært ved at genkalde sig konkrete episoder med en nærmere tidsfastsættelse, men har generelt beskrevet tilbagevendende episoder med slag, spark, riv, spyt, forsøg på at nikke skaller, bid samt trusler både mod tilskadekomne selv men også mod hendes familie, herunder også dødstrusler. 

Der er ikke fremsendt registreringsskemaer på konkrete hændelser, men arbejdsgiveren har bekræftet, at det er sandsynligt, at tilskadekomne jævnligt har været udsat for vold og trusler. Vidner har bekræftet, at tilskadekomne jævnligt har været udsat for vold og trusler, undertiden dagligt, heriblandt knytnæveslag i ansigtet, trusler med ituslået glas og trusler om at få kastet kogende vand i hovedet. 

Udvalget lagde vægt på arbejdsgiverens og vidners forklaringer, der bekræfter, at tilskadekomne jævnligt var udsat for vold og trusler, selvom der ikke er registreringsskemaer. 

Udvalget lagde også vægt på, at sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med den arbejdsmæssige belastning og at der ikke var andre forhold der havde haft betydning for udviklingen af sygdommen. 

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes sygdom i form af depression i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som social og sundhedsassistent, også selvom der ikke var datofastsættelser på de enkelte voldsepisoder. Årsagen var, at arbejdet havde medført psykiske belastninger i form af jævnlig udsættelse for vold og trusler, der havde været tilstrækkelig til at forårsage sygdommen. 

Sagen blev behandlet på mødet i december 2018.