Afvisning af nyrekræft hos tidligere klejnsmed
Tilskadekomne har arbejdet som klejnsmed igennem 23-24 år, hvor han har været beskedent udsat for svejserøg i cirka en tredjedel af arbejdstiden. Der har generelt været gode udsugningsforhold, og han har som udgangspunkt anvendt svejsemaske eller visir med friskluftforsyning, når han selv har svejset. I forbindelse med pauser har han oplyst, at han har taget udstyret af, således at han i et mindre omfang har været udsat for svejserøg i forbindelse med pauser.
Arbejdsgiveren i én af tilskadekomnes ansættelser har bekræftet tilskadekomnes arbejdsbeskrivelse i det store hele.
Tilskadekomne fik diagnosticeret nyrekræft i 2013.
Tilskadekomne havde på daværende tidspunkt et BMI på 29,3, hvilket er et væsentligt konkurrerende element.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring havde bedt tidligere forskningschef og overlæge, Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse, om en ekspertudtalelse. Jørgen H. Olsen har i den konkrete sag udtalt, at der er fundet en positiv sammenhæng mellem nyrekræft og udsættelsen for svejserøg, men at årsagssammenhængen ikke kan betegnes som værende sikker.
Til gengæld er der fundet en sikker årsagssammenhæng mellem højt BMI og udviklingen af nyrekræft.
Jørgen H. Olsen har udtalt, at tilskadekomnes BMI på 29,3 har medført en forøget risiko på 50 procent, hvorfor han vurderer, at tilskadekomnes kræftsygdom med overvejende sandsynlighed skyldes andre forhold end de erhvervsmæssige.
Udvalget har derfor vurderet, at sygdommen ikke i overvejende grad er forårsaget af arbejdets særlige art.
Sagen blev behandlet på mødet i januar 2020.