Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos marketingskonsulent

Tilskadekomne har igennem et år været udsat for personrettet mobning og chikane af sin chef på daglig basis og sommetider ugentligt. Chefen havde en grov tone, var antastende og talte ned til tilskadekomne i andres påhør samt råbte ad tilskadekomne. Chefen havde tendens til at ignorere, overhøre og overse tilskadekomne.

Tilskadekomne har udviklet en uspecificeret belastningsreaktion.

Arbejdsgiveren kan ikke genkende, at tilskadekomne har været udsat for mobning og chikane, men to af tilskadekomnes tidligere kollegaer har bekræftet, at tilskadekomne har været udsat for personrettet mobning og chikane, herunder hyppigheden. Erhvervssygdomsudvalget har vurderet, at belastningen er dokumenteret i form af udtalelser fra tidligere kollegaer.

Erhvervssygdomsudvalget vurderer samlet set, at belastningen har været tilstrækkelig ekstraordinær til at medføre en psykisk sygdom. Det indgik i vurderingen, at det var en skærpende omstændighed, at det var en leder, der udsatte tilskadekomne for mobning og chikane, og tilskadekomne havde derfor ikke mulighed for at forsvare sig effektivt imod.

Sygdommen vurderes at være udviklet i tidsmæssig sammenhæng med belastningerne, og der ikke er andre forhold, der har haft afgørende betydning for udviklingen af sygdommen.

Sagen blev behandlet på mødet i juni 2022.