Tyggeskader - uddybende beskrivelse
Som udgangspunkt bærer man selv risikoen for tandskader, der er opstået i forbindelse med spisning i arbejdstiden.
I nogle tilfælde kan en tyggeskade dog anerkendes som en arbejdsskade. For at det er muligt skal følgende to betingelser være opfyldt:
- At tandskaden er forårsaget af en udefra kommende påvirkning i form af et hårdt upåregneligt fremmedlegeme (Arbejdsskadesikringslovens § 6, stk. 1)
- At særlige forhold ved arbejdet har været årsag til tandskaden (Arbejdsskadesikringslovens § 5)
Særlige forhold kan fx være:
-
Hvis tilskadekomne er ansat til prøvespisning/-smagning eller tilberedning af mad
-
Når tilskadekomne arbejder på en dag- eller døgninstitution og tilberedning samt spis ning af mad indgår som et socialt/pædagogisk led i arbejdet
-
Når spisningen foregår under primitive forhold i udlandet, for eksempel som led i udstationering eller forretningsrejse
Det er ikke tilstrækkeligt, at spisningen har været påtvunget, eller at spisningen foregik under primitive forhold i udlandet eller lignende. For at en skade kan anerkendes skal det i den konkrete situation være sandsynligt, at arbejdet eller de forhold, det foregik under, var årsag til tyggeskaden.
Spisning er ikke en del af arbejdet, når det drejer sig om frokost, der er købt i arbejdsgiverens kantine, når maden er medbragt hjemmefra, eller når der er tale om færdigkøbte eller fabriksfremstillede varer.
- Læs mere i Ankestyrelsens Princip Afgørelse U-10-99.
Eksempel - Tandskade ved officiel middag
Tilskadekomne deltog i en officiel middag i Frankrig, hvor der serveredes kirsebærkage. Han knækkede en tand på en kirsebærsten. Dette opfylder betingelsen om et fremmedlegeme i maden, men opfylder ikke betingelsen om, at spisningen er sket under særlige forhold. Derfor blev skaden afvist.