Kurser - uddybende beskrivelse
Hvis en arbejdsgiver sender en ansat på skole, kursus eller på uddannelsesinstitution for at gennemføre en uddannelse, der sigter efter at gøre den ansatte bedre egnet til sit arbejde for arbejdsgiveren, vil han under uddannelsen være omfattet af arbejdsskadeloven (Arbejdsskadelovens § 4, stk. 3, og Befordringsbekendtgørelsens § 3, nr. 4).
Det er dog en betingelse, at:
-
Arbejdsgiveren betaler kursusudgiften
-
At arbejdsgiveren betaler løn under uddannelsen
-
At uddannelsen er i arbejdsgiverens interesse
Transport til og fra kurser
Medarbejderen er omfattet af arbejdsskadeloven på vej til og fra kurset, hvis der er tale om et internatkursus (med overnatning), men ikke hvis der er tale om et eksternatkursus (uden overnatning).
Hvis arbejdsgiveren har arrangeret transporten til kurset for flere medarbejdere, og der sker en skade på vejen, så er medarbejderne alligevel omfattet.
Medarbejderen er altså heller ikke dækket til og fra kursusstedet ved et dagskursus. Hvis medarbejderen hver uge deltager i et fast kursus på et bestemt kursussted, er denne heller ikke omfattet af loven til og fra kurset.
Hvornår er man ikke omfattet?
Hvis uddannelsen derimod alene har til formål at forbedre den ansattes muligheder for at opnå højere løn og bedre avancementsmuligheder, vil medarbejderen ikke være omfattet af loven.
Eksempler
Ulykke på vej til ugentligt kursus - PA U-2-92
En kvinde var på vej til et ugentligt kursus, der havde tilknytning til hendes arbejde, og blev dræbt ved en færdselsulykke. Ankestyrelsen afviste ulykken.
Ulykke på vej til todageskursus - PA U-1-01
Ankestyrelsen har anerkendt en ulykke, der skete for en servicekonsulent, som var på vej til et todages eksternatkursus. Ankestyrelsen lagde vægt på, at tilskadekomne efter arbejdsgiverens oplysninger var tjenstligt forpligtet til at deltage i det omhandlede todageskursus, og der var tale om kørsel, der skete som led i en tjenstlig forpligtelse. Kørslen havde således helt overvejende været i arbejdsgiverens interesse.