Årslønsberegning - Hovedregel
Bemærk: Gælder skader sket/anmeldt den 1. juli 2024 eller senere.
AES kan fastsætte årslønnen enten efter lovens hovedregel i § 24, stk. 1, eller efter en af de præcist angivne undtagelser i lovens § 24, stk. 2.
Lovens hovedregel § 24, stk. 1
Efter hovedreglen, skal årslønnen fastsættes som den faktiske samlede indkomst ved arbejde, i det indtægtsår - inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden - hvor indkomsten var højest.
De 5 indtægtsår regnes bagud fra den første hele måned forud for skaden og vil herefter udgøre 5 x 12 sammenhængende måneder forud for arbejdsskaden.
Eksempel
Hvis en arbejdsulykke er sket eller en erhvervssygdom er anmeldt i august måned 2024, vil det første indtægtsår bagud fra arbejdsskaden være perioden august 2023 til juli 2024.
De øvrige 4 foregående indtægtsår fastsættes også ud fra perioderne august til og med juli.
AES anvender oplysninger fra indkomstregisteret
Årslønnen skal fastsættes på baggrund af oplysninger fra indkomstregisteret om tilskadekomnes faktiske samlede indkomst ved arbejde. Dette fremgår af lovens § 24, stk. 6, og bekendtgørelsen om årsløn §§ 8-10.
Det forudsættes i lovens bemærkninger, at AES lægger oplysningerne i indkomstregistret uprøvet til grund. Det betyder, at AES ikke skal kontrollere, om de indberettede oplysninger er korrekte. Finder tilskadekomne, at oplysningerne om den faktiske samlede indkomst fra indkomstregisteret og Skatteforvaltningen ikke er korrekte, skal tilskadekomne tage initiativ til at få oplysningerne i indkomstregisteret eller i skatteforvaltningen korrigeret. Dette følger af bekendtgørelsens § 10.
Hvis der ikke er tilgængelige oplysninger i indkomstregisteret, anvendes årsopgørelser fra Skat.
Er hverken indkomstregister eller årsopgørelser tilgængelige anvendes andre oplysninger. Det gælder fx udenlandsk indkomst.
Bekendtgørelsen om årsløn §§ 8-10 tydeliggør, at når AES anvender indkomstregisteret, suppleres disse oplysninger ikke med andre oplysninger end:
udenlandsk indkomst og
indkomst som selvstændig.
Hvis AES skal anvende årsopgørelsen kan denne suppleres med:
pensionsoplysninger og
udenlandsk indkomst.
Indberetningen til indtægtsåret anvendes uden korrektioner
Den nye regel medfører, at årslønnen fastsættes ud fra de objektivt konstaterbare oplysninger om løn i indkomstregistret. AES skal ikke omregne indtjeningen i et af indtægtsårene, selvom tilskadekomnes løn i et eller flere indtægtsår for eksempel var påvirket af sygdom, ledighed, deltid, særlige lønudbetalinger, overtid, mv.
Reglen medfører også, at årslønnen ikke nødvendigvis fastsættes på baggrund af løn i det job, tilskadekomne havde på tidspunktet for arbejdsskaden. AES skal efter hovedreglen anvende det af de 5 indtægtsår, hvor lønnen er højest, uanset om lønnen stammer fra et tidligere arbejdsforhold.
Persongrupper, der ved lovændringen flyttes fra undtagelse til ny hovedregel
I lovens bemærkninger beskrives, at følgende grupper af tilskadekomne, der for arbejdsskader sket før 1. juli 2024 får fastsat årslønnen efter et skøn, vil få fastsat årslønnen efter den foreslåede nye hovedregel, hvis skaden er sket/anmeldt efter 1. juli 2024. Nedenstående liste er ikke udtømmende:
Tilskadekomne med en anerkendt erhvervssygdom
Tilskadekomne med en anerkendt erhvervssygdom, medmindre de er omfattet af en af lovens undtagelser, fx undtagelsen i § 24, stk. 2, nr. 1.
Tilskadekomne, der arbejder på deltid
Tilskadekomne, der arbejder på deltid, vil få fastsat årslønnen på baggrund den faktiske samlede indkomst ved arbejde i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest, uanset om det helt eller delvist består af indkomst ved arbejde fra midlertidig eller permanent deltidsansættelse.
Tjenestemænd
Årslønnen for tjenestemænd vil som udgangspunkt ikke fremover blive forhøjet med pensionsdækningsbidraget.
Ansat familiemedlem
Tilskadekomne, der er ansat familiemedlem i perioden før arbejdsskadens indtræden, vil få fastsat årslønnen på baggrund af den faktiske samlede indkomst ved arbejde i det indtægtsår indenfor de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Værnepligtige
Værnepligtige vil få fastsat årslønnen på baggrund af den faktiske samlede indkomst ved arbejde i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Tilskadekomne med enkeltstående sygeperioder
Tilskadekomne med enkeltstående sygeperioder, der har påvirket lønnen 12 måneder forud for skaden, vil få fastsat årslønnen efter den nye hovedregel, til den samlede faktiske årsløn i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Tilskadekomne, der har haft forbigående eller enkeltstående arbejdsløshedsperioder
Tilskadekomne, der har haft forbigående eller enkeltstående arbejdsløshedsperioder, tilbagevendende ledighed (sæsonledighed) før arbejdsskadens indtræden, vil få fastsat årslønnen på baggrund af den faktiske samlede indkomst ved arbejde i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Tilskadekomne, der har fået arbejdsskaden under arbejde i løntilskud
Tilskadekomne, der har fået arbejdsskaden under arbejde i løntilskud, vil få fastsat årslønnen på baggrund af den faktiske samlede indkomst ved arbejde i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Tilskadekomne med personlig assistance
Tilskadekomne med personlig assistance vil få fastsat årslønnen på baggrund af den samlede faktiske indkomst ved arbejde i det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest. Den faktiske samlede indkomst ved arbejde vil således skulle indgå direkte i årslønnen, det vil sige uden et skønnet fradrag på grund af den personlige assistance.
Opregulering
Den samlede faktiske indkomst for det valgte (højeste) indtægtsår skal opreguleres til værdien i skadeåret for at bevare værdien af indkomsten, med henblik på at kunne udpege det indtægtsår inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden, hvor indkomsten var højest.
Afrunding
Årslønnen afrundes til nærmeste 1.000 kr. Afrundingen foretages efter, at det højeste indtægtsår er udpeget efter opregulering til skadeåret.