Årslønsberegning - Undtagelser

Bemærk: Gælder skader sket/anmeldt den 1. juli 2024 eller senere.

AES kan fastsætte årslønnen enten efter lovens hovedregel i § 24, stk. 1, eller efter en af de præcist angivne undtagelser i lovens § 24, stk. 2.

Undtagelser til hovedregel § 24, stk. 2

Årslønnen skal fastsættes efter lovens hovedregel, medmindre en af lovens 13 undtagelser finder anvendelse. Er tilskadekomne ikke omfattet af en personkreds i § 24, stk. 2, vil tilskadekomne få fastsat årslønnen efter lovens hovedregel. 

Personkredsen i lovens undtagelser er angivet direkte i loven. Anvendelsesområdet er for nogle af undtagelserne præciseret i bekendtgørelsen om årsløn.

Årslønnen skal alene fastsættes efter undtagelsesbestemmelser i visse nærmere afgrænsede situationer. Det fremgår af lovens bemærkninger, at det forventes, at der fremover vil være flere sager, hvor årslønnen skal fastsættes efter hovedreglen.

I forhold til undtagelsesbestemmelserne vil fastsættelsen af årslønnen som udgangspunkt også skulle ske på baggrund af oplysninger fra indkomstregistret om tilskadekomnes indkomst ved arbejde inden for de seneste 5 år

13 undtagelser

De 13 undtagelser i lovens § 24, stk. 2, er opbygget efter samme metode. Reglerne beskriver, hvem der er omfattet af bestemmelsen og derefter metoden for fastsættelse af årslønnen. 

Både i lovens hovedregel og i undtagelserne anvendes nye begreber. Begreberne er defineret i bekendtgørelsens § 1. 

1. Erhvervssygdom

Tilskadekomnes faktiske samlede indkomst ved arbejde er nedsat på grund af erhvervssygdommen, jf. § 7, i alle 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden.

2. Barsel

Tilskadekomnes faktiske samlede indkomst ved arbejde er nedsat på grund af fravær efter barselsloven i alle 5 indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden.

3. Pasning

Tilskadekomnes indkomst ved arbejde er nedsat på grund af pasning af et sygt eller handicappet familiemedlem i alle 5 seneste indtægtsår forud for arbejdsskadens indtræden.

4. Tidligt erhvervsophør

Tilskadekomne på skadestidspunktet er i et ansættelsesforhold i en profession med normalt erhvervsophør før folkepensionsalderen.

5. Selvstændig erhvervsdrivende eller medarbejdende ægtefælle

Tilskadekomne har i en eller flere perioder inden for de seneste 5 år forud for arbejdsskaden været selvstændig erhvervsdrivende eller medarbejdende ægtefælle.

6. Varigt nedsat indkomst inden arbejdsskaden

Tilskadekomnes faktiske samlede indkomst ved arbejde er varigt nedsat på grund af en ulykke eller sygdom inden for de seneste 5 indtægtsår forud for arbejdsskaden (anden sygdom eller skade)

7. Fængsel eller forvaring

Tilskadekomne afsoner på skadestidspunktet eller har inden for det seneste år før arbejdsskaden afsonet fængselsstraf eller forvaring i Kriminalforsorgens institutioner m.v.

8. Under 23 år

Tilskadekomne er under 23 år på skadestidspunktet.

9. Under uddannelse

Tilskadekomne deltager i en erhvervsrettet uddannelse på skadestidspunktet.

10. Nyuddannet

Tilskadekomne er på skadestidspunktet nyuddannet, og har tilskadekomne på skadestidspunktet endnu ikke været beskæftiget i 1 indtægtsår.

11. Folkepensionist, førtidspensionist eller uden for erhverv

Tilskadekomne er på skadestidspunktet nået folkepensionsalderen eller tilskadekomne på skadestidspunktet er førtidspensionist eller er uden for erhverv på skadestidspunktet.

12. Fleksjob

Tilskadekomne arbejder i fleksjob på skadestidspunktet, og var tilskadekomne bevilget eller visiteret til fleksjobbet.

13. Tjenestemand

Tilskadekomne er eller har tilskadekomne været ansat som tjenestemand.